maandag 14 juli 2014

Alternatieve bodembedekkers? Vele mogelijkheden met boomschors.

Met boomschors als alternatieve bodembedekker, is er tegenwoordig een gemakkelijk manier om onkruid te bestrijden. Onkruid kan een plaag zijn in elke tuin. Vaak betekent dit voor vele mensen uren onkruid wieden om de tuinperken netjes te houden. Meestal worden chemische middelen gebruikt om het te bestrijden, maar die producten komen in het grondwater terecht en zijn schadelijk voor mens, dier en milieu. Een milieuvriendelijk alternatief is het gebruik van sierschors.

Omdat schors ook van bomen afkomstig is, en ze de ‘longen van onze planneet vormen' is wat meer uitleg wellicht op zijn plaats. Houtzagerijen over de hele wereld kopen kaprijpe bomen aan en verwerken het hout van de boom voor de meubelindustrie of voor in de bouw. De zagerijen kunnen de schors zelf niet gebruiken, maar om in de tuin onkruid te voorkomen is het uiterst geschikt. Zo worden kaprijpe bomen volledig benut en zorgt een duurzaam beleid ook terug voor heraanplanting.

Dankzij boomschors voorkomt u de groei van onkruid. Met een laagje tussen de 7 à 10 cm heeft u, naargelang de soort die u uiteindelijk kiest, de komende 2 tot 5 jaar een eenvoudige en milieuvriendelijke oplossing tegen onkruid. Minder tuinonderhoud betekent meer tijd om van de tuin te genieten en het milieu zal u ook dankbaar zijn, want er moeten geen onkruidverdelgers meer aan te pas komen. Boomschors is overigens niet enkel ecologisch, maar het beschermt de grond ook tegen uitdroging in de zomer en in de winter beschermt het de planten tegen de vorst. Er zijn goedkopere schorsen (naaldhout schors, sylvester boomschors) maar ook de betere kwaliteit; Pinus Maritima ("Franse schors") is een populaire bodembedekker. En niet te vergeten: de tuinperken liggen er in een mum van tijd terug verzorgd bij!

Geen opmerkingen: